marți, 30 septembrie 2008

Banul-scop sau criza economica din SUA

Ca banul nu mai reprezinta demult un mijloc o stim cu totii, cel putin atunci cand vedem pe la TV cum isi risca unii libertatea, familia, prestigiul si functia pentru a-si mari averea. Ce nu stim noi, cei multi si mai degraba saraci decat altfel, este cum s-a ajuns pana aici. Cine a permis o criza economica in SUA? Si daca SUA n-ar fi fost una dintre marile puteri a tutoror timpurilor (ci mai degraba o tarisoara vesela precum a noastra) atunci nu ar fi deranjat pe nimeni, cu atat mai putin pe noi. Asadar, Romania este sau nu afectata de crahul american? Voci "cu audienta" de la putere au spus ca nu, ba chiar au argumentat cum s-au priceput mai bine ca am putea avea anumite avantaje. Adica, nu noi toti, ci ei. Cei cu bani. Multi.

Apoi, noi avem problemele noastre, stiti Dvs, ca se scumpesc alea si alea si celelalte. Si alte tipuri de probleme: ca au inceput aia micii scoala si iar meditatii, haine noi, si copilul plange ca nu are si el ce au altii, ca ar vrea si el...Si plangem si noi, dar ne trezeste patronul cu un avertisment: ori plangem, da' muncim, ori plangem dupa ce ne-a concediat.

Pentru cei cu bani multi(mai multi decat i-am putea cuprinde noi cu vederea) criza economica seamana mai degraba cu un Al III-lea Razboi Mondial( cum a fost cel de-Al II-lea dupa caderea din 1929). Ce nu stiu ei, insa, este ca pe noi, cei multi( mai multi decat ar putea ei sa cuprinda cu vederea) nu poate sa ne afecteze asa cum ii afecteaza pe ei. Pentru ca noi traim de cativa ani incoace o "criza" mai mult decat economica, pe care ei se fac ca nu o vad.

Atunci, ma intreb daca razboaiele sunt ale noastre sau ale lor? Daca ceea ce se intampla acum in SUA ar duce la un razboi, ar fi razboiul nostru sau al lor?Al celor afectati?

Nu noi suntem in masura sa raspundem la intrebarea asta. Pentru ca noi purtam razboiul nostru de zi cu zi, un razboi din care nimeni nu poate iesi invingator.

Niciun comentariu: