joi, 2 octombrie 2008

1 Octombrie

"Siruri de chipuri sumbre, sub masca fricii
Ies din transee, urca pe margini,
Iar timpul atarna inert de mainile lor,
Speranta cu ochii stinsi si pumnii inclestati
Se-afunda-n noroi. O, Iisuse, pune-i capat!"
- SIEGFRIED SASSON

Nu, nu voi vorbi din nou despre vesnicul razboi...Voi vorbi putin despre istorie...in general. Istoria nu este o disciplina independenta, caci tot ce inseamna viata inseamna istorie. Nu datele evenimentelor ne intereseaza, ci cum, unde si de ce s-a intamplat. Si poate daca Rene Decartes nu s-ar fi "indoit" metodic la un moment dat, istoria ar fi aratat cu totul diferit. Asadar istoria inseamna si filosofie, si matematica, si fizica, si literatura,si... Nu asta voiam sa demonstrez ,insa, ci faptul ca istoria reprezinta o imagine. O imagine asemenea trecutului, asemenea amintirilor noastre. Fara acestea nu existam, asa cum nu putem exista fara istorie. Istoria unui popor il defineste si ii concepe viitorul.
Probabil ca stiati toate aceste lucruri. Toti stim, dar nu toti avem curajul sa cautam adevarul. O imagine extraordinara mi-a incantat privirile ieri, la deschiderea anului universitar. O multime de tineri s-au hotarat sa reinterpreteze istoria.
Nu vom detine niciodata adevarul absolut, dar calea deschisa catre acesta ne va imbogati, caci fiecare student va scrie istorie in felul sau.
Bine ai venit, 1 Octombrie! La multi ani, generatia '89!

Niciun comentariu: